top of page

Dette bør du tenke på når du skal på visning.

Det er flere ting man bør tenke over dersom man skal gå på visning. Det å vite hva en skal se etter, og gjerne hvorfor, er ikke alltid like enkelt. Å ta med seg en fagmann på visning kan derfor være en god investering.

Er takstmann det samme som fagmann?

Det finnes mange eksempler på takstmenn som ikke har den samme byggtekniske kunnskap og bakgrunn som f.eks en byggmester. En byggmester har opparbeidet seg den praktiske erfaringen gjennom flere år med restaurering, ombygging, nybygg og diverse reperasjoner av bygg.

Det er ikke nødvendigvis at en takstmann har den samme bakgrunnen.

 

Ta i bruk de hjelpemidler du kan. Skal du kjøpe bolig til flere millioner kan noen få tusenlapper være vel anvendte penger. En dyktig fagmann vil enkelt avsløre om takstmannen har gjort en generelt dårlig verditakst, eller boligsalgsrapport.

 

En fagmann vil også kunne gi råd og veiledning med evt utbedringer du skulle ha behov for.

Bør du tegne eierskifteforsikring?

Med selgers opplysningsplikt og en god takstrapport utført av en uavhengig takstmann, bør eierskifteforsikring være unødvendig. Loverket er det samme uavhengig om det er tegnet en slik forsikring eller ikke.

En skjult feil/mangel, er fortsatt en skjult feil/mangel.

Avhendingsloven er veldig tydelig på dette.

Hva bør du se etter selv?

En av de største utfordringene vi har i Norge er de store temperatur forandringene, fra sommer til vinter. Dette, sammen med at det ikke stilles noen krav til de som utfører arbeid på bad/ våtrom, gjør at vann/ fuktskader er veldig vanlig og dessverre vanskelig å oppdage.

 

Er det gjort arbeider på våtrom etter 2010, skal alt arbeid dokumenteres med bilder og produkter. Krav til dette i tek 10.

 

En kjeller sier også mye om tilstanden til boligen. Lukter det vondt, er det fuktig eller er det saltutslag på vegger bør varsellampene lyse.

 

Det samme gjelder på loft: lukter det vondt, er det fuktig, eller er det sorte prikker på treverk, da bør dette undersøkes grundigere.

Kanskje det viktigste av alt

Les takstrapporten eller boligsalgsrapporten fra takstmannen grundig. Er det beskrevet i rapporten, har du som kjøper i utgangspunktet ingen reklamasjonsrett.

bottom of page